srijeda, 4. svibnja 2016.

Papa Lav XIII. i Mihovil Arkanđeo – obljetnica 2017.: 100 godina Fatime umjesto 500 godina Luthera

Papa Lav XIII.

(Rim) Bio je to 13. listopada 1884., a točno na isti dan 1917. godine, 33 godine kasnije u Fatimi dogodilo se posljednje ukazanja Majke Božje Marije. Papa Lav XIII. upravo je bio završio svetu Misu. Neočekivano je deset minuta ostao nepomičan u Vatikanskoj kapelici pred Svetohraništem. Nazočni su bili posve iznenađeni i promatrali su kako je Papa posve problijedio u licu.

Najedanput je Papa bez ikakvoga objašnjenja pohitio izravno u svoj ured. Na pisaćem je stolu zapisao jednu molitvu svetom Arkanđelu Mihovilu i izdao je uredbu da se moli na kraju svake svete Mise. Tek je kasnije posvjedočio što je doživio. U blizini Svetohraništa opazio je glasove sotone i Isusa i imao je potresno viđenje pakla. Viđenje u kojemu su zlodusi zagospodarili svijetom i Crkvu Božju doveli u najgore neprilike.

„Vidio sam zemlju, utonulu u tamu i okruženu bezdanom. Vidio sam legije paklenih duhova koji odatle izlaze i koji se raspoređuju po cijeloj zemlji kako bi razorili djela Crkve i kako bi napali samu Crkvu koju vidjeh na izdisaju. Vidjeh svetog Mihovila Arkanđela koji priječe u pomoć, ne u onome trenutku, nego puno kasnije, čim ljudi pojačaju svoje revne molitve Arkanđelu.“

Uredba Lava XIII. da se molitva svetom Mihovilu Arkanđelu moli nakon svake svete Mise




Od 1886. godine po Papinoj odluci molitva je nadodana na kraju svih svetih Misa kao „molitva u posebnim nakanama“ na narodnom jeziku.

Sveti Mihovile Arhanđele,
brani nas u boju;
protiv opakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon.
Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.


Sancte Michael Archangele,
defende nos in proelio;
contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.
Imperet illi Deus, supplices deprecamur:
tuque, Princeps militiae caelestis,
Satanam aliosque spiritus malignos,
qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo,
divina virtute in infernum detrude. Amen.


Pokoncilskoj liturgijskoj reformi iz 1969./70. i ova je molitva zasmetala pa je uklonjena. Grijeh, pakao, đavao i zlodusi te naravno i anđeli kao da su dotrajali i postali suvišni.

(...)

Točno 33 godine nakon viđenja Lava XIII. ukazala se Marija 1917. u Fatimi


32 godine kasnije ukazao se u Fatimi „Anđeo mira“ koji je izvršio pripravu za ukazanja Blažene Djevice Marije sljedeće godine. Nije poznato je li to bio Mihovil Arkanđeo ili neki drugi Anđeo ili Arkanđeo. Tražio je od čovječanstva da prinosi molitve i žrtve kao „čin zadovoljštine za grijehe po kojima se ON [Trojedini Bog] vrijeđa, kao molitva za obraćenje grješnika. Izmolite tako mir za svoju domovinu.“

Centralna poruka koju će ponoviti i Presveta Djevica i Majka Božja Marija tijekom svojih ukazanja 1917. godine, kada je primjerice 13. listopada, na isti dan točno 33 godine nakon viđenja pape Lava XIII. priopćila djeci poruku:

„Neka se više ne vrijeđa Gospodina, našega Boga koji je već toliko izvrijeđan.“

Obljetnica 2017.: 100 godina Fatime umjesto 500 godina Luthera


Godina 2017. bit će velika godina Fatime kada se slavi 100. obljetnica Gospinih ukazanja u Portugalu. Dok reformacija 2017. proslavlja crkveni raskol, katolički svijet podsjeća na Fatimske događaje i tri tajne.

3 komentara:

  1. Prekrasne molitve Anđela mira (ili Anđela Portugala) koji se ukazivao djeci pastirima prije Gospinih ukazanja:

    "Moj Bože! Vjerujem u Te, klanjam Ti se, uzdam se u Te i ljubim Te. Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju u Te, ne klanjaju Ti se, ne uzdaju se u Te i ne ljube Te."

    "Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, duboko Ti se klanjam i prikazujem Ti tijelo, krv, dušu i božanstvo Isusa Krista, prisutna u svim svetohraništima svijeta u naknadu za uvrede, svetogrđa i ravnodušnosti kojima te vrijeđaju. Po neizmjernim zaslugama Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina, molim te za obraćenje jadnih grešnika. Amen."

    Molimo ih s velikim žarom upravo na stotu obljetnicu Anđelovih ukazanja (1916.-2016.)

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. OVU PREKRASNU MOLITVU SVETOM MIHAELU. MOLI SE SVAKU VEČER PRIJE SVETE MISE U ŽUPI FERIČANCI. A UVEO JU JE POKOJNI ŽUPNIK MONS.JOSIP RAČKI KANONIK I ŽUPNIK.

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...