ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

"Isuse, primi dušu moju!"

Na današnji dan 24.8.1947. godine brutalno je ubijen mladi katolički svećenik blaženi Miroslav Bulešić, koji je imao samo 27 godina.


MUČENIŠTVO ZA VJERU
U kolovozu 1947. Miroslav Bulešić, kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa i tajnik Svećeničkog zbora sv. Pavla, prati delegata Svete Stolice mons. dr. Jakoba Ukmara kod dijeljenja sv. potvrede u Buzetu i okolnim župama. «One dane kad sam obilazio župe radi krizme rado mi je pomagao. Gdje je prijetila opasnost, polazio je naprijed pregledati teren», svjedoči o svom prijatelju Bulešiću dr. Ukmar u pismu mons. Mariu Pavatu u Rim od 5. rujna 1954. godine. 


Mladomisnik Bulešić pri izlasku iz svoje rodne kuće

U subotu 23. kolovoza 1947. godine, kad su razulareni komunisti upali u župnu crkvu u Buzetu, s namjerom da spriječe Krizmu, Bulešić je svojim tijelom branio Svetohranište i u njemu Presveti oltarski sakramenat. «Ovamo možete proći samo preko mene mrtvoga», rekao im je, blijed u licu, ali posve smiren, stojeći na gornjoj stepenica oltara, okrenut prema onima koji su drsko zaposjeli prezbiterij. Uoči dolaska u Lanišće, dok su s Ćićarije stizale prijetnje organiziranih komunista, na pitanje boji li se tamo otići, Miroslav Bulešić je odgovorio: «Samo jedanput će se umrijeti». Krizma u Lanišću održana je u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine.

Blaženi Bulešić služi svetu Misu

Govoreći o mučeništvu Miroslava Bulešića, dr. Ukmar je u službenom izvješću za Biskupski Ordinarijat u Trstu od 12. studenoga 1947. godine, napisao: «Nakon završetka krizme u crkvi i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić, uputili smo se ka župnoj kući. Nakon četvrt sata, kad su bili krizmani i oni koji su naknadno prispjeli – bilo je to oko jedanaest sati – pobunjenici su ušli u kuću i ubili nožem vlč. g. Bulešića koji je bio kraj vratiju. Ja osobno izišao sam iz župnog ureda u predvorje i vidio ga mrtva kako leži na tlu među zlikovcima koji su zaposjeli kuću; povukao sam se u spavaću sobu, gdje sam nakon minute vremena i sam teško izudaran i ostao sam ležeći u krvi. Smatrajući da sam mrtav, ostavili su mene i potražili župnika, ali ga nisu pronašli jer se bio sakrio. Kroz dvadeset sati ostao sam u nesvijesti…». Bulešić je ubijen ubodima noža u grlo, a njegova krv poprskala je zid predsoblja laniškoga župnog ureda. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: «Isuse, primi dušu moju!».

Dokumentrni film o njegovu životu i mučeništvu:


BEATIFIKACIJA
Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.

Bože hvala ti za ovakvog vjernog slugu. Hvala ti za hrabri primjer njegova mučeništva.
Blaženi Miroslave, moli za nas!

Broj komentara: 5:

  1. Divno svjedočanstvo , a još divniji primjer za pouku . Uvjek suze , pobjede i radosne poteku , evo srca , duše vjerne odane , o hvala ti Boze uvjete .
    Amen
    Andela

    OdgovoriIzbriši
  2. Nazalost nema vise takvih svecenika u Istri! Da se pokojni blazenik vrati ziv ne bi prepoznao svoju bracu svecenike! Samo jedan primjer....puno njih su postali trgovci....a u Istarskoj Biskupiji jos postoji cjenik za mise i sakramente! Papin pregovor ..izgleda da nemaju uho da cuju! Nas zupnik i nedljeljom misi za pokojne!!!! A znamo da nedljeljna misa jest za zivi puk! Pogledajte Veliki Oltar u Savicenti gdje je prikazivao Misnu zrtvu.....na njemu se sjedaju gospoda..okrecuci ledja Tabernakulu!!! I za kraj dva su puta promijenili oltar prema puku..ovaj zadnji mu je postao takorec grobni zrtvenik....! Jadan Bulesic....njegovi su ga izdali! Mozda je umro za Boga....ali za ovu Crkvu...nazalost je ne bi prepoznao. Hvaljen Isus i Marija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Umro je za Katoličku Crkvu, uvijek vjernu i prečistu Kristovu Zaručnicu, ne za koncilijarnu crkvu koja je (kao i njezini poglavari) preljubnica sa svim lažnim religijama, koja promiče i podupire heretike, a vjerne katolike napada, i u čijoj je liturgiji u središtu čovjek, a ne Bog. Nulla partem habemus s lažljivom religijom modernista. Jadni moderni svećenici koji su naopako formirani u modernističkim sjemeništima.
      Molimo da Bog što prije ukloni lažnu crkvu i obnovi Svoju Svetu Crkvu Katoličku, koja je danas potisnuta na margine i progonjena.

      Izbriši
    2. @ Mateo,

      "koncilijarnu crkvu..."

      Trebali ste napisati neomodernističku koncilsku crkvu. Pojam koncilijarni je pogrješan, mladiću. Pronađite što znači koncilijaran i lijepo pojasnite svima, prosim lepo!

      Hvala!

      Alan Ford

      Izbriši
    3. Oba pojma su točna. Ja više volim izraz "koncilijarna crkva" jer je to uobičajeni međunarodni izraz i jer smatram da bolje prenosi razlikovno značenje - da se izraz ne odnosi na Katoličku Crkvu kako izgleda poslije Koncila, nego na tvorevinu koja je nastala počevši od 2. vat. koncila, čiji su članovi modernisti, te koja se lažno predstavlja kao Katolička Crkva i nezakonito uzurprira većinu položaja autoriteta.

      Riječ "koncilijaran" znači isto što i "koncilski", oboje su pridjev od riječi "koncil", samo što je prva riječ formirana po latinskoj, a druga hrvatskoj tvorbi. Usto u hrvatskom jeziku riječ "koncilijaran" može imati i drugo nevezano značenje "pomirljiv", na što ste možda mislili kad ste rekli da je pogrešan pojam.

      Međutim, ako ste mislili na srednjovjekovni "koncilijarizam", herezu da koncili imaju autoritet nad papom, onda je to nevezano značenje i javlja se i u dr. jezicima paralelno s modernim pojmom "koncilijarna crkva".

      Sve ovisi o kontekstu.

      Izbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...