nedjelja, 19. travnja 2015.

Tradicionalizam u Hrvatskoj uzima sve veći zamah

Božjom milošću i ljubavlju prošli tjedan je Svećeničko bratstvo svetog Pija X. u Zagrebu i Splitu održalo tradicionalne latinske mise, a kako je i bilo najavljeno danas je u crkvi sv. Martina pater Leszek Królikowski služio tihu tradicionalnu misu.


Izvješće sa mise, koje je sastavio Marko (blizanac), možete detaljnije pročitati OVDJE.
S obzirom na činjenicu da je crkva sv. Martina danas bila puna i s obzirom na trend da se sve više ljudi, naročito mladih, zanima i upoznaje sa tradicionalnom latinskom misom, vrlo će vjerojatno u bližoj budućnosti nadbiskupija trebati odrediti neku veću crkvu za služenje tridentskog obreda. Preporučujem baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj, koja ima prekrasan glavni oltar.


Inače pater Królikowski je član Instituta Dobrog Pastira, koji je osnovan 2006. godine u Francuskoj. Danas Institut broji oko 30-tak svećenika.



Pater Królikowski je teologiju završio u Zaitzkofenu, sjemeništu Svećeničkog bratstva sv. Pija X., gdje ga je za svećenika zaredio biskup Tissier de Mallerais, biskup kojeg je 1988. godine mons. Lefebvre posvetio za biskupa.


Evo razlog više da još jednom zahvalimo Gospodinu što je nadbiskup Marcel Lefebvre učinio tako veliko djelo posvetivši četvoricu biskupa i na taj način sačuvao tradicionalnu latinsku misu i katolički nauk od razarajućeg modernizma, čije smo plodove već spominjali na ovome blogu. Istina se mora govoriti, sve na veću slavu Božju.

Danas Bratstvo sv. Pija X. ima najviše svećenika koji služe tradicionalnu latinsku misu, oko 600-tinjak, više nego sve zajedno Ecclesia Dei zajednice. Zatim po brojnosti svećenika slijede Bratstvo sv. Petra, Institut Krista Kralja Vrhovnog Svećenika, Institut Dobrog Pastira, itd...



Eto Bogu hvala i Blaženoj Djevici Mariji na rastu broja tradicionalnih katolika u Hrvatskoj, također Bogu hvala što se sve više mladih u hrvatskim sjemeništima zanima za tridentsku misu.
Također pozivam čitatelje bloga da nastave moliti krunice za Svetu Katoličku Crkvu, 
bez koje nema spasenja i za proširenje tradicionalnih misa u Hrvatskoj i regiji.

Presveto Srce Isusovo, smiluj nam se!

Broj komentara: 10:

  1. Premda je meni bazilika Srca Isusova jedna od crkava mojega srca, dokle god "tezga" stoji ispred glavnog oltara i dok se tu služe novusordovske celebracije na kojima se među ostalim ne pazi na čestice Presvetoga, gdje se dijeli Pričest na ruke i događaju kojekakve zloporabe, više volim hotelske prostorije dok Bratstvo ne izgradi kapelicu (koja će biti našim pribježištem u ovoj pustopoljini).
    Meni se ovo izgnanstvo čini stvarnom situacijom, a ovo izvješće gore malo irenističko i ušminkano.
    Mene Dobri pastir ne zanima previše i poštujem te svećenike. Svećenici Bratstva ne žele dati informacije kako ne bi ogovarali, ali znam da sam negdje pročitao da je to kao i u slučaju FSSP-a bilo obećanje da će netko postati biskup i slično, a onda nakon odcjepljenja od Bratstva smijenjen je poglavar(i), ništa od obećanja se nije ostvarilo i zajednica se podijelila na struje...čini mi se da i ovdje ima tih elemenata.
    Nadam se da se vrijeme ne gubi u opravdanje vlastite situacije i ogovaranje FSSPX-a.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Kikii
      Bili išao u katedralu na novus ordo misu gdje se kako ti kažeš za baziliku
      "služe novusordovske celebracije na kojima se među ostalim ne pazi na čestice Presvetoga, gdje se dijeli Pričest na ruke i događaju kojekakve zloporabe"?

      Izbriši
    2. Barem se onda ne bih fotografirao i stavljao to na Facebook stranicu ili na blog i pisao nekakve sladunjave nebuloze kako to sve ima budućnosti...To je velika razlika.
      Sjetim se uvije rečenice koju mi je rekao jedan pater Bratstva koji je rođen u tradicionalnoj obitelji i samo dva puta bio na sprovodnoj (novusordovskoj) Misi nekim rođacima: premda nije bila riječ o zloporabama, kaže da je bio šokiran da takav obred ljudi mogu posjećivati...

      Kikii

      Izbriši
    3. Dobro, da zaključimo, znači ti bi onda išao u katedralu na novus ordo misu gdje se kako ti kažeš za baziliku "služe novusordovske celebracije na kojima se među ostalim ne pazi na čestice Presvetoga, gdje se dijeli Pričest na ruke i događaju kojekakve zloporabe".
      Bolje prvo promisliti dvaput, pa onda nešto napisati.
      Ako pročitaš malo bolje članak, nigdje se ne spominje novus ordo misa.
      Svako ti dobro.

      Izbriši
  2. I još jedna stvar: karizmatici očekuju povratak Ivana Pavla II. na oblacima s anđelima, pristalice raskrinkane prevarantice i ED-ovci veličaju papu Benedikta kao da Franje nema, a modernisti kliču Franji i guše nas.
    Sjetih se riječi Paterovih na predavanju u ZG-u: kriza nije počela ovim pontifikatom. I Ivan XXIII. i Pavao VI. i Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., a i papa Franjo pridonijeli su produbljivanju pokoncilske krize.
    Jasno da je papa Benedikt XVI. najviše učinio za Tradiciju, ali to je bio vrlo težak pontifikat za nas tradicionalne vjernike. Tko zna koliko će još nastradati redova kao Franjevci Bezgrješne.
    Istini se mora pogledati u oči: kad-tad.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Molim vas možete li dati neke podatke o FSSP?.Uz don Anta Sumica u Kanadi mislim da ima još jedan bogoslov novi.Kdjee hrvati mogu ostvariti kontakt,čini mi se da im je nama najbliže Venecija.Tamo imaju župu,jel netko zna nešto više?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo internet stranice Bratstva sv. Petra:
      http://www.fssp.org
      Kontakt: http://www.fssp.org/en/contact.htm

      Izbriši
  4. Ako volite Bratstvo onda nije red prikazivat druge koji su otišli ća...nije to loš svit, Bože sačuvaj ali nema smisla.
    Posebno Petrovo bratstvo. Sićan se oštri riči nadbiskupa Lefebvra o njima. I sad ovi novi.
    Pustite drugima da ih reklamiraju.

    Duje

    OdgovoriIzbriši
  5. Odakle samo takav optimizam da će Nadbiskupija odrediti neku veću crkvu za služenje tlm-a, kad u stvarnosti ne mare nimalo ni da bi odredili svećenika, a kamoli dali veću crkvu? Budimo realni i nemojmo ulaziti u euforiju samo zbog jednog neznatnog pomaka.

    I nemojmo se zavaravati da je jedino važno da se služi TLM, a nije važno pod kojim je to uvjetima i u kojim okvirima. Prije motuproprija morale su se potpisivati izjave vjernosti Drugom vatikanskom, distancirati od FSSPX-a, i sl. tome. I dan danas se takve Mise služe u ponižavajućim uvjetima, pa i s nakanom da se ljude distancira od FSSPX-a. Misa jest puno, ali nije sve - rješenje za ovu krizu nije pljeskati na svaki izraz naklonosti modernističkih poglavara i zadovoljavati se da oni tu i tamo odobre tlm u skučenim uvjetima, nego je rješenje u cjelovitom programu za obnovu Crkve. A to nijedna od ED zajednica ne može budući da moraju šutjeti na probleme u Crkvi i praviti kompromise da bi dobili malo više prostora za svoje djelovanje.

    Hakl

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, i pastoralne potrebe, svaka TLM je pomak, bilo od Bratstva, ED, ili dijeceze.

      Izbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...