utorak, 21. travnja 2015.

AC Papa Pio XI. o zabrani koedukacije (zajedničkog školovanja muške i ženske djece)


Papa Pio XI. o zabrani koedukacije (zajedničkog školovanja muške i ženske djece), u enciklici "Divini illius Magistri" (1929. god.):

"Eiusmodi vero praecepta, ad christianae prudentiae praescriptum, tempestive atque opportune servanda sunt non modo in scholis omnibus, praesertim per trepidos adolescentiae annos, unde totius ferme futurae vitae ratio omnino pendet, sed etiam in gymnicis ludibus et exercitationibus, in quibus christianae peculiari modo modestiae puellarum cavendum, utpote quas ostentare sese atque ante omnium oculos proponere summopere dedeceat.
Memores itaque gravissimorum verborum Magistri divini: 'Vae mundo a scandalis!' (Matth. 18, 7), sollicitudinem ac sollertiam vestram, venerabiles fratres, vehementer excitamus adversus perniciosissimos huiusmodi errores qui christiana plebe, maximo cum iuventutis detrimento, nimis late pervagantur."

("Takve naime odredbe, pravilo za kršćansku razboritost, trebaju se poštovati u pravo vrijeme i prikladno, ne samo u svim školama, naročito tijekom uzburkanih godina adolescencije, o kojima ovisi gotovo cijeli budući život, već i kod sportskih igara i tjelovježbe, u kojima treba naročito paziti na kršćansku čednost djevojaka, jer nikako ne dolikuje da se izlažu i pokazuju pred očima svih.
Sjećajući se stoga najstrožih riječi Božanskoga Učitelja: "Jao svijetu od sablazni!" (Mt 18, 7), ozbiljno vas potičemo, poštovana braćo, na brigu i nastojanje protiv takvih pogubnih zabluda [koedukacije], koje kršćanski puk, s najvećom štetom za mladež, sve više obuzimaju.")

Broj komentara: 5:

  1. Hvala na ovome podatku!.Nisam se više mislio javljati ali ova stvar se nemože prešutjeti.Od kada se na našim teološkim fakultetima uvelo da s bogoslovima zajedno studiraju i laici počelo se gubiti ono uzvišeno dostojanstvo koje su klerici osjećali hodajući tim hodnicima.Od mira i dostojanstva nije ostalo ništa.Dva su bitna problema.Prvi je da na predavanjima,hodnicima i kabinetima hodaju mladi kojekakvih frizura,kojekakvih stilova odjevanja i ponašanja.Ne osjeća se ona uzvišenost prostora bogoslovnih nauka najuzvišenije institucije teološkog studija.Drugi je problem i najveći.Gledam kako djevojke odvlače pojedine bogoslove u trenucima njihove slabosti na drugu stranu pa klerici odustaju ili od studija a najčešće odustaju i od zvanja.Kad poglavari misle da je dobro da klerici studiraju sa civilima jer će tako najbolje spoznati jesu li za zvanje ja i mnogi kolege kažemo da je to potpuno krivo jer to izgleda kao da gladnome psu mašeš sa mesom.Što hoću reći.Bogoslovi moraju na studiju biti odvojeni od ostalih i moraju imati prave mentore koji će u trenucima slabosti biti najveća podrška!.Slušajući nekadašnje kolege a danas župnike imam dojam da je u njihovo vrijeme bilo i reda i discipline ali je bila slaba duhovnost a danas bi bilo duhovnosti ali nema tko zavesti red i disciplinu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepo vas molimo da glasna razmišljanja nijednog bogoslova ne objavljujete,ni vi ni drugi!.To su male i prolazne slabosti naših kolega i nije dobro da izlaze van svojih zajednica.Svim poteškoćama pristupa se s pažnjom i očinskim razumjevanjem.Svu svoju kreativnost ostvaruju u zajednici i nije potrebno da se izlažu vanjskom sudu javnosti!Hvala lijepa na razumjevanju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Duktor,

      Vi ste konstatirali da se sa "svim poteškoćama pristupa sa s pažnjom i očinskim razumjevanjem."

      Bogoslova nije nitko natjerao da podjeli svoja razmišljanja javnosti. Mladić je bio toliko ljubazan kako bi nam ukazao o kakvom se odgojnom pristupu i formaciji radi na našim bogoslovijama. Riječ je o vrsti krize koju bi nekadašnji biskupi odavno riješili šaljući stručne osobe u inspekciju. Jadni se roditelji namuče podižući i odgajajući u vjeri i moralu svoju djecu, a koja kad se odazovu duhovnom pozivu u svećeništvo, Vi profesori i dekani, im servirate kada su najosjetljiviji bogoslovnu formaciju zajedno s laicima i bez ikakvih ograda koje će im pružiti nužnu zaštitu koja im je potrebna u studiju i molitvi. Zar nije sramotna činjenica da studentice-laikinje odvlače na stranu bogoslove koji popuštaju svojoj muškoj prirodi te tako gube duhovno zvanje i napuštaju studij.

      "Svu svoju kreativnost ostvaruju u zajednici i nije potrebno da se izlažu vanjskom sudu javnosti"

      Vi u stvari ne želiti da katolička javnost sazna za vašu totalnu nesposobnost kao odgojiteljâ i profesorâ koji, osim što mladiće trujete liberalizmom, svjetovnom filozofijom i iskvarenom teološkom percepcijom u bogoslovnim disciplinama, ukidate nužnu kleričku disciplinu pod krinkom "kreativnosti" i onda te jadne mladiće bacate vukovima, te se čudite kako nedostaje novozaređenih svećenika. To je vrhunsko profesionalno licemjerje i pseudointelektualni zahod koji traži žurnu intervenciju Svete Stolice kako bi vas -dekane, profesore i ostale odgajatelje maknuli zbog opasnosti gubitka duhovnih zvanja za svećenike i sveli ih na najmanju moguću mjeru.

      Svi grijesi bogoslova padaju na odgajatelje i profesore koji imaju strašnu odgovornost pred Bogom i Svetom Crkvom. Ti su mladići, providnošću Gospodnjom, očuvan prazni list papira po kojemu Vi i ostali profesori ucrtavate ono sve što očekuje Majka Crkva kako bi dobila nove svećenike koji će odgajati naraštaje vjernika laika i prinositi čistu misnu Žrtvu za nas, njihove župljane, Vas osobno, duše u Čistilištu, a sve kako bi normalno funkcionirao krvotok duša Katoličke Crkve - Kristove zaručnice, i na slavu Presvetog Trojstva.

      Božji blagoslov!


      Anzelmo

      Izbriši
    2. Podržavam komentare poštovanog bogoslova i Anzelma, o krizi i neredu ne treba šutjeti i zataškavati prigovore. Zašto su poglavari dopustili takve situacije koje sablažnjavaju i možda s podsmjehom gledaju "vučice" kako odvlače plijen u jazbinu. Meni to sve izgleda kao organizirani nered pod krinkom dušebrižništva.
      "Probudi, Gospodine, junačku jakost tvoju, i dođi *
      da nas spasiš.
      Dođi, Gospodine, nemoj kasniti, *
      otpusti nedjela narodu svome.
      Oh, da razdereš nebo i siđeš dolje, *
      da bi zadrhtale gore pred tobom."

      Božji blagoslov, laik

      Izbriši
  3. Sve je ok. Ma to je jedan naš kolega kojem je ordinarij podjelio službu Akolite a on se na pola studija malo prepao.Vidi čovjek u svijetu muke pa se prestrašio kako će danas sutra pastorizirat.Ali sve bude dobro prošlo,malo se izletio van,poglavari danas obavili razgovor s njim i sve je u najboljem redu.Sad i on vidi da je jurnuo nepromišljeno.I ja sam imao takvih kriza i svi to prolaze.Predavanja,ispiti,zaduženja i obaveze u bogosloviji,vikendom na župi...nitko nije ni od kamena ni svetac ali dan po dan i tjeraj naprijed.I hvala našim poglavarima koji su uvjek tu,brinu za nas i da njih nije,zbilja bilo bi teško.

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...